Administrar

Pilar Sansó: "Nou model de finançament local"

BlogSocialistes | 07 Octubre, 2008 12:40

Actualment els ciutadans i ciutadanes, acostumats a l’estat de benestar, demanam molts de serveis a les administracions que ens són més properes, és a dir, a les administracions locals (ajuntaments, diputacions provincials, consells insulars).

En moltes ocasions els serveis demandats no són de competència municipal sinó més bé de competència autonòmica però aquestes administracions, tal com els pertoca, donen serveis i respostes a les necessitats ciutadanes i proporcionen els serveis sense contraprestació. Donat que, com ja he dit, no tenen assumides les competències i, per tant, tampoc el finançament necessari per dur-les a terme, aquesta situació estrangula les finances locals.

Aquesta situació ajuda a l’augment del deute històric de l’administració local per això, des de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), a través del seu equip directiu, s’està negociant amb els ministeris d’Administracions Públiques i amb el d’Economia un nou finançament i un nou marc competencial de les administracions locals.

El passat mes de juliol el Ministerio de Economía y Hacienda va remetre a la FEMP un document amb la postura del govern de l’Estat sobre la reforma de finançament local. Aquesta proposta conté set punt, dels quals cal destacar-ne els següents:

  • Per una part, es reconeix la necessitat de  la reforma perquè els governs locals puguin millorar el finançament de les prestacions bàsiques que els correspon.
  • I, per una altra part, la garantia que, amb la reforma que es dugui a terme, no es vegin minvats els seus recursos existents amb el model actual.

A pesar d’aquestes propostes consider oportú aprofundir en la necessitat d’incloure recursos addicionals que incrementin les transferències en competències locals per part de l’Estat, acompanyades del finançament corresponent i sempre tenint en compte la població existent i flotant de cada territori.

Així doncs, donades les bones intencions per part del Ministerio de Economía, esper que la FEMP pugui aconseguir una reivindicació històrica per part dels ens locals, com són major finançament i major autonomia en la presa de decisions dins del seu àmbit d’actuació. 

Pilar Sansó,

Consellera electa i Coordinadora del Grup de Consellers Socialistes del Consell de Mallorca

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS