Administrar

Miquel Àngel Veny: "La cogeneració energètica: una alternativa de futur"

BlogSocialistes | 11 Març, 2009 11:42

El futur energètic de la nostra illa es un tema molt més important del que sembla. Es un debat que sembla que només es pot treure en determinats àmbits i resta oblidat en molts d’altres. La realitat es que actualment a les illes tenim un sistema de generació d’energia elèctrica obsolet, i per tant ens hauríem de plantejar de forma més seriosa cap a on hem d’anar.

Actualment tenim un sistema energètic obsolet per diverses causes, que resumiré en que:

  • Es un sistema de generació i subministrament d’energia elèctrica molt contaminant, sobretot per l’ús que fa de combustibles fòssils per a la generació, el que produeix l’emissió de gasos efecte hivernacle a l’atmosfera. I a part de lo contaminant que són aquests combustibles, també hem de recordar es tracta de recursos no renovables i que no estan a disposició de tothom (per la seva distribució geogràfica) i per tant combustibles cars i subjectes a encariments de preus progressius amb el temps, ja que cada vegada es i serà més difícil i costos realitzar-ne l’extracció.

  • Es un sistema molt ineficient. Només s’aprofita entre un 30 i un 35% de l’energia que es genera. Aquest fet es deu, entre altres coses, a la llunyania que hi ha entre els centres generadors i els consumidors.

  • Es un sistema molt insegur. A causa de la forta centralització que tenim (hi ha poques centrals elèctriques i són molt grans), si falla una central per qualsevol motiu cau tot el sistema, ja que cada central assumeix una gran part del subministra i si aquesta cau, les altres no poden assumir la demanda.

Vist això, el que tothom té clar es que el futur està en les energies renovables, opinió amb la que evidentment estic d’acord. Però la realitat es que en aquest moment les energies renovables no tenen capacitat per assumir el 100% de la demanada energètica, ni s’hi aproximen. Les energies renovables necessiten una major implantació, ja que encara es molt poc important la seva presència, i també un major desenvolupament tècnic.

Per tant, per al futur més pròxim el camí crec que pot ser la descentralització energètica mitjançant centrals de cogeneració (generació combinada de calor i electricitat) combinades amb sistemes d’aprofitament d’energies renovables com pot ser l’energia eòlica o la solar.

Les centrals de cogeneració, en principi també utilitzen combustibles fòssils en la generació de l’energia. Tot i que, ja hi ha experiències de centrals de cogeneració que utilitzen altres combustibles com per exemple la biomassa.

Les avantatges de la descentralització energètica amb centrals de cogeneració combinades amb l’aprofitament de l’energia solar i eòlica, es poden resumir en:

  • Suposa una gran reducció de les emissions de gasos efecte hivernacle, per tant es un sistema molt menys contaminant.

  • Augmenta considerablement l’eficiència, arribant fins a un 80%, front al 30-35% d’eficiència actual.

  • A part de generar electricitat, les centrals de cogeneració també aporten calor (calefacció). Per això es necessita que el centre generador i els receptors estiguin relativament pròxims, per tant es necessita una descentralització amb petites centrals.

  • Al ser un sistema descentralitzat, ofereix una avantatge pel que fa a la seguretat. Si falla una central, les altres poden assumir perfectament el seu buit sense que el sistema caigui.

Per tant, per tot això exposat crec que hem de tenir present la cogeneració energètica com a una seriosa alternativa per al futur energètic, sempre combinada amb l’aprofitament de les energies renovables.

 Miquel Àngel Veny, Secretari de Medi Ambient de la FSM.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS