Administrar

Josefina Ramis "el Dia de la Dona"

BlogSocialistes | 17 Març, 2009 09:56

Des del Departament de Joventut i Igualtat del Consell de Mallorca, hem volgut dedicar una jornada de protagonisme total i absolut per a les dones, tot i que hem de ser conscients de que queda molt perquè aquest Dia de la Dona es pugui celebrar d’una manera plena. Per afrontar el present i el futur des d’una perspectiva il·lusionant, hem de partir amb la referència de les moltes passes positives que hem donat amb èxit en aquest llarg camí de defensa dels drets de la dona arreu del món.

No cal, ni tampoc és necessari, fer un repàs històric, però sí seia necessari recordar que des d’aquells primers anys en què les dones començaren a reivindicar els seus drets laborals, el Dia Internacional de la Dona ha adquirit una nova dimensió mundial tant per les dones dels països desenvolupats, com per les que viuen en països en vies de desenvolupament.

El creixent moviment internacional de les dones, reforçat per les Nacions Unides mitjançant quatre conferències mundials, ha contribuït a que la commemoració sigui un punt de convergència de les activitats coordinades a favor dels drets de les dones i de la seva participació en la vida política i econòmica.

El dia internacional de la dona és, cada vegada més, una ocasió per a reflexionar sobre el avanços aconseguits, exigir canvis i celebrar els actes de valor i decisió de tantes dones comunes que han realitzat una funció extraordinària en la història dels nostres drets.

És important reconèixer que hem progressat en camps tan fonamentals com la salut, l’educació, el treball, o la política, aspectes que afecten directament a la vida de les dones, però no podem deixar de tenir present en cap moment que, en nombrosos indrets, les dones segueixen demanant drets bàsics com accedir a aquests drets esmentats. Lentament, i a mesura que el feminisme ha anat guanyant força en tot el món, el Dia de la Dona ha perdut el seu caràcter obrer, passant a ser una jornada de lluita en la que es reclamen els drets de totes les dones a tots els àmbits. Any rere any, milers de dones surten als carrers de tot el món per demanar nous drets i defensar els que ja han conquerit, i lluitar contra aquelles lleis discriminatòries o que rebutgen el principi d’igualtat de sexes i d’oportunitats.

Cal seguir reivindicant per tots els racons del món que hem d’acabar amb xifres i dades esgarrifoses i que lamentam, encara ara, profundament

1.A l’Àfrica subsahariana, una de cada 16 dones mor durant el part. A Europa, que té una baixa taxa de natalitat, és una de cada 2.000.

2.En els països del tercer món, on hi ha violència i injustícia, les dones són sempre les més perjudicades, les que comparteixen amb els nins la fam i la malaltia, amb unes pitjors condicions.

3.De les 400.000 dones que es calcula que hi ha a Espanya víctimes de violència de gènere, aquesta xacra s’incrementa entre les immigrades per la seva situació de major vulnerabilitat.

Aquestes dades demostren fets que ens han de fer reflexionar i a la vegada veure com, utilitzant els nostres esforços i mitjans, entre totes i tots, podem canviar situacions com aquestes. Les dones de Mallorca són dones valentes, treballadores però estan immerses dins un mercat laboral que contracta a temps parcial, doncs el 70% de les dones són destinatàries d'aquest tipus de contractes. I amb una brutal bretxa salarial on perceben fins a un 21,3% menys que els homes, la qual cosa suposa cobrar 4.228 € menys que ells a l'any. Encara avui la distribució de les tasques domèstiques i cura familiar dista molt de ser equitativa. Som les dones les que sacrifiquem el nostre temps personal, i realitzem 2 i 3 jornades.

Tot això sense cap dubte no contribueix a la nostra salut, a la nostra qualitat de vida, i al nostre esperit democràtic com a societat moderna i avançada que se suposa som.

M’agradaria, per acabar, destacar que el feminisme és un moviment internacionalista, global. No podem oblidar i tolerar desigualtats i injustícies escomeses contra les dones en altres parts del món: mutilació genital femenina, el dot, el matrimoni forçat, o avortaments selectius contra les nenes que s'ha cobrat amb milers de vides a Àsia. Els drets de les dones són drets humans reconeguts, i com a tal, han d'estar per sobre de qualsevol pràctica cultural que pugi justificar aquests atemptats contra la seva dignitat.

La solidaritat amb totes les dones i amb la seva dignitat ha d'ocupar la nostra atenció. L'explotació sexual, la violència de gènere, acabar amb les desigualtats directes i indirectes, són reptes que encara les dones hem d'aconseguir. En aquesta lluita, necessitem de tot el món.

Aquí, a Espanya, tenim un marc normatiu en matèria d’igualtat per aportar llum a aquesta situació com és la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i la Llei autonòmica 12/2006, de 20 de setembre. És tracta, a més, d’un marc legal pioner a tota la Unió Europea, i que marca unes línies estratègiques clares per assumir i seguir aquests principis .Però hem de ser conscients de que les lleis, per si mateixes, no canvien la realitat social, els canvis que la societat necessita són de gran envergadura i portaran temps, la qual cosa ens ha d’animar a seguir lluitant i avançar un poc més dia rere dia. Els drets i les obligacions són els mateixos per a les dones i per als homes. Aquesta no és una lluita de dones, és una lluita social.

Un dia, com és el Dia de la Dona no pot ser un dia de celebració plena, però sí hem de retre un cert homenatge a totes les persones que han lluitat i segueixen creient en la igualtat, i, sobre tot, hem de reivindicar. Reivindicar un món millor per a les dones.

Josefina Ramis, Consellera d'Igualtat i Joventut del Consell de Mallorca

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS